Gewicht verliezen is niet je levensdoel

Lekker uurtje trainen met Hilde. Foto Marielle de Vries

‘Losing weight is not your life’s purpose’ las ik gisteren op het instagramaccount van de NHS-arts Joshua Wolrich (@drjoshuawolrich). Gewicht verliezen is niet je levensdoel. En deze sloeg in als een bom. Want dat is wat mijn doel van mijn veertiende tot mijn bijna achtenveertigste jaar was. Gewicht verliezen. Voldoen aan hoe je er volgens anderen uit moet zien. Maak je niet dik. Dun is de mode! Een kreet, uit een liedje van Conny Vink, die veel gebezigd werd toen ik in mijn kwetsbare tienerjaren zat. En ja dun was ik zeker niet…

Opluchting

Het voelde als een opluchting om deze zin op het instagramaccount van een arts te zien. Ik neusde verder in zijn posts en kwam tot de ontdekking dat hij vecht tegen de heersende vooroordelen met betrekking tot dikke mensen en obesitas. Vooroordelen die hij zelf ook had als arts en zijn eigen bewustwording maakt dat hij zich nu inzet om die heersende vooroordelen tegen te gaan.

Toen ik zijn post las dacht ik: ‘jammer dat ik altijd zoveel tijd heb gestoken in het volgen van diëten en veel te fanatiek sporten’. Het heeft me door de jaren zoveel frustratie en boosheid gekost. Altijd maar weer bewijzen dat ik wel genoeg doorzettingsvermogen had om een crashdieet te volgen. Altijd maar weer willen bewijzen dat ik niet lui was. Iedere keer als ik een boel kilo’s kwijt was geraakt, werd ik overladen met complimentjes. Mensen deden veel aardiger. Zagen me opeens staan. Maar zodra het crash-dieet niet meer vol te houden was, vlogen de verloren kilo’s er weer aan… en een beetje meer. En er waren altijd wel mensen die daar dan een opmerking over maakten. ‘Heb je je weer laten gaan? Ik wist wel dat je het niet zou volhouden.’ En ik geloofde dat die mensen gelijk hadden.

Ik ga nooit meer op dieet

Inmiddels is een ding heel duidelijk. Ik ga nooit meer op dieet. Want een dieet is niet vol te houden. Wat ik nodig heb is een verandering van leefstijl. En ik durf inmiddels te stellen dat ik een mooi eind op weg ben. Toen ik een jaar of drie geleden bij leefstijlcoach Isabelle terechtkwam was het al heel snel duidelijk dat ik een eetstoornis had. Een heel ongezonde relatie tot voeding. Ik had een hele lijst verboden voedingsmiddelen in mijn hoofd en dat maakte niet diëten, verdomde lastig. Ik had constant lijngedachten en als ik dan iets van de ‘verboden’ producten at, dan kon ik daar dagen boos over zijn. Op mezelf. Langzaam maar zeker werd in de gesprekken duidelijk, waar dit gedrag vandaan kwam en er was maar een oplossing. Stoppen met diëten.

Ik sponsorde de sportschool

Aangeleerd gedrag van dertig plus jaar, leer je niet zomaar af. De lol in sporten was allang verdwenen. Dus ik bewoog steeds minder. Ieder jaar probeerde ik het nog wel in de sportschool. Maar ik deed het altijd voor de sportinstructeur en het irriteerde me dat ik altijd meer moest. Ook al kon mijn lijf het voor mijn gevoel niet aan. Dus eigenlijk is het geen wonder dat ik na verloop van tijd er de brui aan gaf en niet meer kwam opdagen Ik sponsorde de sportschool slechts nog.

Gistermiddag had ik mijn wekelijkse online training via Zoom met Hilde. Met haar in echt trainen is veel leuker, maar ja die coronacrisis gooit nog steeds roet in het eten, dus we roeien maar met de riemen die we hebben. Ik heb bij vlagen nog last van een coronadip en gisteren was ik ook enigszins uit mijn hum. Na een kort kletspraatje begonnen we voortvarend. Warming-up, rennen op de plaats, armspieren op een Zweeds nummer dat een van mijn neven me ooit liet horen en dat gewoon een heel lekkere beat heeft. Dansen op Wham inclusief de aerobicsjuf, gevolgd door touwtje springen op Feargal Sharkey. Hoela hoepen met Nik Kershaw en Nena en boksoefeningen, lunges, opdrukken en squats op twee nummers van Skald. Een pauzenummer Pokey LaFarge om daarna door te gaan met een pittige buik, benen en billen op It’s oh so Quiet van Bjork, Tante Julia van Boudewijn de Groot en Leve het Nijlpaard van Klein Orkest. Als afsluiter wordt er nog even geplanked op Galway Girl van de Kilkenny’s en daarna is het alweer tijd voor de cooling down. Een uur knallen met een lach op mijn gezicht. En de running gag, dat ik haar de volgende dag zal vervloeken omdat ik dan ongetwijfeld spierpijn heb.

Hilde is een tof mens

De eerste maanden vroeg ik me af waarom het trainen nu wel lukt en waarom ik nu het sporten wel heel erg leuk vind. Want er zitten een heleboel oefeningen bij die ik in de sportschool haatte. Ten eerste doe ik het voor mezelf en er moet vooral ook gelachen worden. Ik voel me niet gedwongen om elke week de laptop aan te zwengelen voor mijn afspraak met Hilde. En als ik te serieus kijk of vergeet te ademen, brult zij wel: lachen! Waarop ik dan meteen in de lach schiet en weer lucht krijg. Ten tweede is Hilde een geweldige trainer. Vanaf het begin heeft ze me niet gepusht om over mijn grenzen te gaan in een training. Sterker nog, de eerste weken floot ze me wel eens terug. Iedere week maakte ze de training een stukje zwaarder. Vaak zelfs zonder dat ik het door had. En waar eerst de regie van de training bij haar lag, komt nu de regie stukje bij beetje bij mij te liggen. En ten derde: Hilde is een tof mens, die begrijpt waar het om gaat. Je moet er lol in hebben. Gaat het een dag niet, nou dan trainen we toch iets minder hard. Het uiteindelijke doel behalen we toch wel altijd: een uurtje lekker stevig trainen met aan het einde een beter humeur. En mijn leven draait niet langer om het verliezen van gewicht.

Het negatieve gevoel wat ik in eerste instantie kreeg van het lezen van die mooie Engelse quote, is inmiddels omgeslagen in een positief gevoel. Want had ik het niet meegemaakt, dan had ik nooit zo’n indrukwekkende reis kunnen maken, om te worden wie ik ben. Een mooi mens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s